Jakub Peša

Moderní Měnová Teorie – hlavní téma blogu

8. 02. 2015 20:14:42
Blog o moderní měnové teorii. Proč vznikl a čemu se bude věnovat? Odpovědi na tyto otázky naleznete v první článku, ve kterém vysvětluji, proč jsem se rozhodl psát o této v USA stále populárnější teorii. Její relevanci dokládá například fakt, že její představitelé byli schopni předpovědět světovou finanční krizi i krizi eurozóny.

Tento blog jsem založil proto, abych seznámil širší českou veřejnost s moderní měnovou teorií (dále MMT). Tato teorie vychází z práce Johna Maynarda Keynese a v současnosti je nejvíce propagována tzv. post-keynesiánci. Čerpá však také z antropologických a historických výzkumů. V jejím jádru stojí snaha porozumět penězům a tomu, jak fungují, odtud také název moderní měnová (někdy peněžní, anglicky “money”) teorie. V současné době zájem o tuto teorii roste především v USA, a to v souvislosti s globální krizí a krizí eurozóny. Obě tyto související krize totiž teoretikové MMT předvídali a varovali před nimi.

Při vyhledávání jsem ale nenalezl žádnou stránku či blog, který by se tomuto tématu věnoval v češtině. Zároveň si pamatuji, že ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2010 některé strany stavěly svou kampaň na odstrašujícím příkladu Řecka. Vláda, která po těchto volbách vznikla, se pak jala "konsolidovat" veřejné finance a škrtala. I proto píši tento blog: aby se již příště nedali voliči nachytat politiky, když nikdo z nich nerozumí tomu, jak moderní peníze fungují.

Jedním z hlavních témat tohoto blogu tak bude vyvracení mýtů, jako například to, že deficity rozpočtu a z nich plynoucí veřejný dluh jsou pro měnově suverénní státy problémem.

V tomto blogu si kladu za cíl seznamovat s touto teorií širší veřejnost, proto se budu snažit psát co nejjednodušeji, aniž bych však rezignoval na přesnost. Při psaní budu čerpat a v příspěvcích odkazovat na texty L. Randall Wraye, Stephanie Kelton a Warrena Moslera z University of Missouri – Kansas City či Billa Mitchella z australské University of Newcastle a další hlavní představitele MMT.

Já sám jsem se s touto teorií seznámil během studia na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity během kurzu: Designed to Fail: What's Wrong With the Euro? (Navrženo k selhání: Co je špatně s Eurem?), který na podzim 2014 přednášel L. Randall Wray.

MMT má dvě dimenze, a sice deskriptivní, která se snaží pochopit a popsat to, jak fungují moderní peníze, tedy peníze s nuceným oběhem, nekryté žádným drahým kovem (zlato, stříbro), ani nijak nevázané na jiné měny (např. na americký dolar). Druhá dimenze, perskripitvní, se pak snaží na základě porozumění penězům nabízet konkrétní politiky (anglicky policy, tedy soubory opatření). V rámci tohoto blogu se chci věnovat především dimenzi první.

V příštích příspěvcích si mimo jiné vysvětlíme, že stránka verejnydluh.cz by se také mohla klidně jmenovat soukromebohatstvi.cz

Autor: Jakub Peša | karma: 13.37 | přečteno: 1381 ×
Poslední články autora