Proč státní dluh není problém?

10. 08. 2015 19:37:23
Občas se v médiích, ať už je to z úst politiků, novinářů či dokonce ekonomů, dozvíme, že státní dluh dosáhl takové a takové výše, že je to problém a měli bychom s tím něco dělat. Jenže tomu tak není.

Ještě než se pokusím tento blud vysvětlit, rád bych zdůraznil, že plýtvání státu, na rozdíl od dluhu, problém je.

ČR je měnově suverénní země a má svou měnu i dluh plně pod kontrolou. V dřívějších textech jsem vysvětlit, že peníze jsou dluh. Například bankovky jsou v účetní závěrce ČBN vedeny jako její dluh. Platí to ale i obráceně: dluhy jsou peníze. Takže třeba státní dluhopisy, jsou stejně jako bankovky, peníze. Rozdíl je v jejich likviditě, a úroku (peníze mají nejvyšší likviditu a nulový úrok, dluhopisy nižší likviditu, ale nesou úrok). Nyní, když máme jasno v tom, že peníze a dluh jsou totéž, konečně uvidíme, proč není státní dluh (ve vlastní měně) špatný.

Tisknutí peněz a půjčování si je pro stát totéž

Nyní si na jednoduchém příkladu vysvětlíme, jak stát tiskne peníze. Dejme tomu, že ČR měla v roce 2015 vyrovnaný rozpočet. Těsně před koncem roku ale přišly přívalové deště a následné sesuvy půdy zavalily silnice. Kde teď stát vezme na opravy silnic? Natiskne peníze, tedy si je půjčí. Stát natiskne dluhopisy, třeba se splatností 2 roky a úrokem 3 %, spadají tak do tzv. M3, neboli širokých peněz. Tyto dluhopisy v hodnotě 1 mld. prodá. Soukromý sektor, který je koupí, tak přijde o 1 mld. bezúročných bankovek a dostane 1 mld. dluhopisů. Stát onu miliardu použije k zaplacení soukromých firem k opravě silnic. Soukromý sektor teď má nejen 1 mld. korun v dluhopisech, ale i 1 mld. korun v hotovosti. Finančně soukromý sektor zbohatl o 1 mld. (za dva roky dokonce o ty úroky navíc). Stát natiskl nové peníze, které mají podobu státních dluhopisů (vyjde to nastejno, jako kdyby si soukromý sektor otevřel spořicí účet u ČNB).

Teď si ale řeknete, co za ty dva roky, až bude muset stát zaplatit nejen jistinu, ale i úroky? To je jednoduché. Půjčí si na ně, a soukromý sektor tím ještě více zbohate. V podstatě se zopakuje to, co jsem popsal výše, s tím rozdílem, že místo opravy silnic půjde o “splátku dluhu”. Uvozovky píši záměrně, protože stát svůj dluh splatit v podstatě ani nemůže. Není čím. Všechny peníze jsou totiž dluh. Když stát splácí dluh (dluhopisy) pomocí bankovek, v podstatě se jen mění dlužník, a to z ministerstva financí (dluhopisy) na ČNB (bankovky).

Pozorným čtenářům už začíná být jasné, že státní dluh potřebujeme (k tomu jak si některé země mohou dovolit jej nemít se vrátím v závěru). Co víc, chceme, aby rostl. Nepřišlo vám nikdy podivné, že mezi ty nejvyspělejší a nejbohatší země patří ty, které také nejvíce dluží? Velká Británie se zadlužila kolem roku 1700 a od té doby svůj dluh nikdy nesplatila. USA se ve 20. století enormě zadlužily. Japonský státní dluh přesahuje 200 %.

Rostoucí ekonomika potřebuje více peněz

Určitě souhlasíte s tím, že celonárodní obchodní řetězec jako je Tesco nebo Kaufland potřebuje ke svému chodu více peněz (vydělat, ale i utratit) než sámoška v Horní Dolní. Podoně vás nepřekvapí, že Německo potřebuje ke svému chodu více peněz než Dánsko.
Pak vás ale nemůže udivit, že ČR v roce 2015 potřebuje více peněz, než měla ČR v roce 2000. A peníze jsou dluh. Proto musí mít ČR v roce 2015 větší dluh než měla před 15 lety a je to tak správně.

Daně ničí peníze

Z vybraných daní se nic neplatí. Neplatí se z nich opravy silnic, ani platy učitelů. Nic. Peníze, které se vyberou na daních, jsou zničeny. Jak je to možné? Je to prosté. Peníze, jak už jsem několikrát napsal, jsou dluh – dluh státu. Když se dlužní úpis navrátí k tomu, kdo jej vydal, dluh je splacen. Představte si, že pomáháte svému sousedovi na stavbě. A když je hotovo, dá vám dlužní úpis, na kterém stojí: Franta Novák dluží svému sousedovi 200 hodin lidské práce. S Frantou se domluvíte, že jedna hodina lidské práce má cenu dvou lahváčů a on vám dá 400 lahváčů. Co následuje? Buď mu dlužní úpis vrátíte, nebo jej zničíte. Teď si za Frantu dosaďte stát. Jediný rozdíl je v tom, že stát jakožto suverén, po vás může chtít ten dlužní úpis zpět, aniž by vám dal lahváče. A to jsou daně. Stát s jejich pomocí ničí peníze a tím reguluje jejich množsví v ekonomice (snižuje nabídku).

Na závěr se vrátíme k tomu, proč některé státy nejsou zadlužené a může se tedy zdát, že dluh nepotřebují. Jde o státy jako Norsko, Saúdská Arábie či Čína. Tyto státy nemusí mít vysoký státní dluh protože k nim peníze přitékají ze zahraničí, ať už je to za ropu, nebo smartphony. Když Čínská firma vydělá na výrobě iPhonů pro Apple, vymění si peníze u čínské centrální banky. Ta natiskne juany, které v její účetní uzávěrce budou stát jako závazek (pasivum/dluh), vůči pohledávce (aktivum), kterou budou představovat dolary.

Pokud v ČR v blízké době neobjevíme naftu či jiný nerostný zdroj, nebo se nestaneme dílnou světa, budeme státí dluh v korunách potřebovat. A bude dobře, když poroste.

Autor: Jakub Peša | pondělí 10.8.2015 19:37 | karma článku: 12.86 | přečteno: 1932x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 24.75 | Přečteno: 451 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 913 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 35.00 | Přečteno: 1593 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 498 | Diskuse
Počet článků 12 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1224
Student mezinárodních vztahů na FSS MU, člověk zajímající se o svět kolem sebe, kterému není lhostejné, v jaké čtvrti, městě a zemi žije.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...