Diskuse

Moderní Měnová Teorie – hlavní téma blogu

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P86e35t82r 98H30á23l41a

9. 2. 2015 9:02

Ach jo...

Právě takovéto postkeynesovské teorie stojí za vznikem hospodářského cyklu. Ty teorie se zabývají jenom penězi a zcela ignorují technologická omezení.

Jde o myšlenkový relikt z velké hospodářské krize, kdy v důsledku vládních opatření nemohlo dojít k potřebnému poklesu cen a tudíž byl v ekonomice uměle vytvořený nedostatek peněz. Od těch dob se centrální bankéři pořád bojí nedostatku peněz a za každou krizí vidí právě to, takže neustále vydávají další a další. Jde o naprosté nepochopení problému.

Ten tkví totiž v tom, že "krize" je reakcí na chyby v minulosti - chyby, které se staly a nelze je odestát. Ekonomika se musí transformovat, má-li dobře fungovat. To může být bolestné, ale je to nutné.

Jenže političtí představitelé a centrální banky odmítají ty minulé chyby přiznat a tak se snaží "bojovat proti krizi", tedy vlastně proti trhu. No a čím déle a vydatněji proti trhu bojují, tím déle trvá, než se problém vyřeší.

Trh má několik automatických stabilizačních mechanismů, jak přejít přes krizi (uměle vyvolanou, ještě jsem neslyšel o žádné krizi, která by vznikla tržně) s co nejmenšími ztrátami, základní mechanismy jsou:

1) Pokles cen

2) Růst úrokových sazeb

Pokles cen totiž umožňuje krátkodobě zachovat i nadále neefektivní výrobu a snížit tak transakční náklady spojené s transformací ekonomiky, růst úrokových sazeb zase brání v pokračování špatných investic a vyrovnává mezeru mezi úsporami a investicemi způsobenou centrálním bankovnictvím.

2 0
možnosti
Foto

Já to vidí přesně opačně...právě existence hospodářských cyklů (a snaha o řešení jejich negativních dopadů) byla podnětem pro vznik některých ekonomických teorií...(např. postkeynesovské).

0 0
možnosti