Diskuse

Sektorální rovnováha, aneb k čemu jsou dobré deficity státního rozpočtu?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Makroekonomický pohled je odlišný od toho mikroekonomického - to řada lidí nechápe - a bohužel i "ekonomů". Takže se dozvídáme, že v době ekonomického růstu má být přebytkový rozpočet, aby si stát "našetřil" na příští krizi. Vždy, když poslouchám řeči, jak si žijeme na úkor budoucnosti, tak si říkám, že už se zřejmě vynalezl stroj času a lidé z budoucnosti nám půjčují prostředky - jinak si neumím vysvětlit, jak by se mohlo spotřebovat něčeho více, než kolik se toho vyprodukuje.

Každopádně díky za blog.

0 0
možnosti

P14e36t63r 90H75á28l61a

21. 2. 2015 18:47

Přečetl jste si co jsem vám psal v reakci na váš první článek?

Na druhou stranu vaše články jsou poučné v tom smyslu že jde o učebnicovou ukázku toho, kam můžeme zajít s poměrně logickým myšlením, pokud vyjdeme ze zcela mylných základů.

V pozadí toho, co píšete, je totiž teze "trh je neschopný udržet se stabilní a vytváří krize a vlády by to měly řešit". Tady to vyznívá obviněním trhu v USA že se chybně zadlužil. Přitom to ale byl FED, řízený státem, který soukromý sektor v inkriminované době motivoval k velkému zadlužování.

Vy prostě odmítáte vidět, natož pak řešit příčiny problému, a přicházíte s křížkem po funuse. Samozřejmě, lepší záplata než děravé kalhoty, ale vůbec nejlepší je nedělat si do nich vědomě díry.

1 0
možnosti
Foto

J93a77k87u20b 87P40e14š78a

21. 2. 2015 22:21

Tento i Váš předchozí komentář jsem četl. S tou tezí, která je podle Vás v pozadí toho, co píši, souhlasím jen částečně: ano, trh je neschopný udržet se stabilní.  Podle mého je to důsledek špatné regulace (ne toho že se reguluje, ale jak se reguluje). 

Pokud to vyznívá obviněním trhu v USA, že se chybně zadlužil, tak se omlouvám, ale asi jsem se špatně vyjádřil. Já z krize viním vládu USA, ta pro ni vytvořila podmínky, ať už tím, že zasahovala, kde neměla, nebo nezasahovala, kde měla. 

Já se nesnažím kritizovat či hodnotit to, jak současný systém funguje. Mě jde spíše o popis jeho fungování.

1 0
možnosti
Foto

Zatím jsem nepochopil co nám vlastně chcete sdělit?

Zatím to na mne působí, že nám ukazujete nějakou novou teorii, která má ospravedlnit institucionální násilí.  

Také nejsem ekonom, ale v těch zjednodušeních cítím, že vámi naznačené závěry například v tom, že po přebytkových  rozpočtech následují krize jsou  neodůvodněná a chybná.

1 1
možnosti
Foto

J70a68k52u84b 73P39e34š86a

20. 2. 2015 22:00

Pane Kšír, tato teorie rozhodně nemá za cíl ospravedlňovat institucionální násilí. 

To, o čem píši, je složité a obsáhlé. Já si přitom stanovil za cíl, aby to bylo přístupné co nejširší veřejnosti. Proto dávkuji po kapkách. Věřím, že s dalšími články Vám začnou věci postupně zaklapávat do sebe.

Např. ten závěr, že po přebytkových rozpočtech následují krize není neodůvodněný a chybný (rozhodně bych netvrdil, že přebytkové rozpočty jsou příčina krizí, přinejmenším však průvodní jev či varovný symptom). Větší smysl to začne dávat, až dovysvětlím MMT a s její pomocí vysvětlím, co je špatně na eurozóně. Vzhledem k tomu jak jsem zaneprázdněn, tak publikuji jen 1x týdně, bude to proto ještě pár týdnů trvat. Prosím Vás v tomto směru o trpělivost.

0 0
možnosti
Foto

Pokud má země deficit obchodu se zahraničím, vláda musí mít deficit, který jej vyváží.

Nemusí, stačí když ten obchodní deficit je vyrovnávám přílivem zahraničních investic. Pokud to říkám nepřesně, tak platí, že stačí, když je v rovnováze platební bilance.  A ta je v rovnováze vlastně vždy.

0 0
možnosti
Foto

J35a79k95u11b 63P37e41š90a

20. 2. 2015 20:39

Ano, máte pravdu a správně poznamenáváte, že platební bilance je vždy vyrovnaná. 

Ale já tam píši totéž, jen jinak: "Když nebude mít (vláda) deficit, ale přebytek nebo vyrovnaný rozpočet, pak bude výsledkem deficit sektoru soukromého. Budou mu klesat úspory nebo se bude zadlužovat." Klíčové je to "bude se zadlužovat": od koho si může soukromý sektor půjčit? No, kdyby si půjčil od vlády, tak by jí to zvedlo výdaje a už by neměla ten vyrovnaný rozpočet či přebytek. A pokud jedno nebo druhé má, tak si soukromý sektor půjčuje od zahraničního sektoru. A to se projeví právě v platební bilanci.

0 0
možnosti
Foto

Pokud má země deficit obchodu se zahraničím, vláda musí mít deficit, který jej vyváží.

0 0
možnosti
Foto

V transakční rovnici zapomínáte na V, tedy QxP = MxV, nelze V považovat za stabilní veličinu, neboli rychlost oběhu peněz za stálou. V krizi klesá, v konjuktuře roste.

0 0
možnosti
Foto

J62a69k83u66b 98P33e87š49a

20. 2. 2015 19:47

Pane Řezník, můžete to, prosím, rozvést? Na co konkrétně v mém textu narážíte? Nejsem vzděláním ekonom, a proto si nejsem úplně jist, že vám rozumím.

0 0
možnosti