Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LS

Neřekl bych, že s vámi souhlasím. Tvrdit, že s deficitem si poradíme tiskem další měny není to nejšťastnější možné řešení, minimálně ne z toho důvodu, že naše ekonomika je dost závislá na dovozu. Tisk měny způsobí oslabení měny. Oslabení měny způsobí zdražení dovozu, zdražení dovozu zvyšuje všechny ceny. Inflaci tím nejen že nezabráníte, ale vlastně ji vyprovokujete. Inflace je dobrá pro všechny, kteří si peníze půjčují (např. hypotéka), protože za ně pořídí reálnou hodnotu, za kterou později zaplatí možná i o něco méně, než kolik to stálo na začátku. Tratit na tom mohou instituce půjčující oběživo ... a budou se bránit vyšší sazbou. Vyšší sazba zbrzdí rozvoj ... méně výrobků doma, více dovozu, dražší ceny ... a jsme znovu u roztáčení inflační spirály.

Vámi prezentované grafy jsou pozoruhodné, ale nejsem si zcela jist, že závěry, které z nich vyvozujete jsou ty správné. Skutečně nastaly "deprese" (chybí vysvětlení toho pojmu pro laiky) kvůli tomu, že stát začal splácet své závazky, nebo v tom hrálo jinou roli i něco jiného?

Vemte si to takhle - máte hypotéku, blíží se vám konec fixace, máte možnost splatit větší část (potažmo zbytek) a tak místo nového plotu, bazénu nebo garáže peníze podržíte a hypotéku splatíte dřív. Ano, rozvoj vašeho domova se tím trochu zbrzdí, pozastaví, ale vy následně získáte prostředky navíc, které nemusíte platit na úrocích z hypotéky.

2 0
možnosti
Foto

Já netvrdím, že si s deficitem poradíme tiskem peněz. Můžeme. Hlavní ale je, že když má stát dluh 1,6 bilionu Kč, tak to ničemu nevadí. Protože kdyby na to došlo, tak může tisknout. Bankrot bude jeho svobodné rozhodnutí. Toto pro domácnosti neplatí.

A v tom je právě problém, vy stále uvažujete v intencích rozpočtu domácnosti. Jenže ten funguje úplně jinak a plní jiné funkce. 

Vyšší úrokové sazby nemusí brzdit rozvoj. Podívejte se na současnou situaci, inflace téměř žádná, úrokové míry velice nízké. proč bych peníze investoval, proč bych je půjčoval? Raději počkám, až se sazby zvýší. Odmítám tvrzení, že nízké úrokové sazby "rozproudí ekonomiku. Ano, 7 % sazba spíše nakopne růst než 15 %, totéž už ale nemusí platit o 2 % sazbě. Každá půjčka má totiž dvě strany: nízké sazby činí půjčování atraktivní pro dlužníky, ale nikoli pro věřitele. Na to se často zapomíná.

Co se týče grafů: Netvrdím, že přebytky rozpočtu jsou to, co přímo způsobuje deprese nebo recese. Říkám, že je tu silná korelace, silnější už ani být nemůže, podle které každé depresi nebo recesi předcházelo snižování deficitů a případně až zvyšování přebytků. Je docela možné, že takováto fiskální politika zkrátka vytváří podmínky, které následně k recesi vedou. Vždyť přebytky státního rozpočtu odsávají peníze z ekonomiky, to nemůže být bez následků.

0 0
možnosti
Foto

Až na ten hloupý závěr velmi zajímavé. Karma R^

0 1
možnosti
Foto

Máte pravdu, ten závěr je spíše zbožným přáním.

0 0
možnosti
  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1224x
Student mezinárodních vztahů na FSS MU, člověk zajímající se o svět kolem sebe, kterému není lhostejné, v jaké čtvrti, městě a zemi žije.