Diskuse

Krize eurozóny: skutečně dluhová?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Píšete:

"Po druhé světové válce tedy evropské země měly dovážet tolik, kolik vyvážely (vyrovnaná obchodní bilance) z evropských zemí,"

Máte nejaký odkaz, že dnes má Eurozóna obchodný deficit?

Za celý rok 2014 stúpol export z krajín, ktoré platia eurom, o 2 % a import stagnoval. Obchodný prebytok eurozóny v roku 2014 vzrástol ma 194,8 miliardy eur zo 152,3 miliardy eur v roku 2013

Spomedzi členských krajín EÚ najväčší obchodný prebytok malo v období január-november Nemecko (201,8 miliardy eur) a najhlbší deficit vykázala Británia (-121,18 miliardy eur). Slovensko dosiahlo v sledovanom období prebytok 3,5 miliardy eur. 

http://www.euractiv.sk/ekonomika-a-euro/clanok/hospodarstvo-eurozona-aj-eu-dosiahli-vlani-v-decembri-obchodny-prebytok

0 0
možnosti
Foto

Evropské země mezi sebou, ne jako celek. Asi jsem se vyjádřil nepřesně. Nejde o to, co má nebo nemá eurozóna vůči zbytku světa. Problém jsou nerovnováhy (tedy přebytky jedněch a logicky deficity druhých) uvnitř eurozóny.

Británie není člen eurozóny, tu bych do toho nemíchal. Problém je zkrátka v tom, že euro může fungovat jen za předpokladu, že mezi sebou budou mít členové eurozóny jen mírné nerovnováhy. Jenže Německo mívalo přebytek obchodní bilance i 6 %. A to je pak problém.

0 0
možnosti

Velice správně.

Eurojelita tady ve prospěch společné měny uvádějí odstranění nákladů na konverze a kurzová rizika.

To je sice pravda, ale úplně ignorují, že pohyby kurzu lokální měny mají důležitou informační a regulační hodnotu.

Tato zpětná vazba, kterou my stále ještě máme, například v případě Řecka byla nahrazena zpětnou vazbou "nové německé Marky", což je blbě. Rv

0 0
možnosti
Foto

Podle toho co znám, tak vím, že jakékoliv administrativní zásahy do tržních záležitostí lidí, vede k chybám a celospolečenským problémům. 

Ludwig Von Mises předložil důkazy, že státní regulace a jsou nesmyslem, neboť ti co tyto regulace vymýšlejí disponují pouze nepatrným zlomkem informací, takže jejich rozhodnutí budou téměř vždy chybná.

0 0
možnosti
Foto

Regulace je nezbytná. Ovšem jen v omezené míře. On by totiž ten trh, podobně jako peníze, bez státu vůbec nevznikl. A toto není můj názor. Toto tvrdí antropologický a historický výzkum, o kterém píše např. Vladan Hodulák v knize Moc v mezinárodním měnovém systému, nebo David Graeber v knize Debt. First 5000 years.

0 0
možnosti

Proboha, Vy Génie. Státní dluh (o nějž jde) přece vůbec není o schodku celkové platební bilance se zahraničím. Čtete dobře:  v ů b e c   n e !!!

0 0
možnosti
Foto

Nerozumíte tomu, o čem mluvíte. Platí rovnice, že bilance veřejného sektoru + bilance soukromého sektoru + bilance zahraničního sektoru = 0. To je jednoduchá logika, když někdo utrácí, jiný musí vydělávat.

Pokud je obchodní bilance v deficitu, utrácí se buď úspory, nebo se zadlužuje jeden, případně oba zbylé sektory. V Řecku a Itálii se zadlužovaly oba, ve Španělsku, Portugalsku a Irsku především ten soukromý.

0 0
možnosti