Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

A34l86e56š 41P75r20a47g31e22r

11. 8. 2015 10:39

dluh státu tvoří také objem peněz, které vznikli spekulací, někdo vzal reálné peníze, dal je do banky, začal spekulovat na burze a vytvořil z nich stonásobek, který není fakticky podložen ničím reálným, koupil za to dluhopisy státu a občané musí nejen platit to, co si stát půjčil reálnými daněmi, za kterými je práce, ale i ty úroky, takže jejich hodnota práce se devalvuje, když to převedu na čas: úrok deset procent ročně znamená, že člověk pracující deset hodin, už po vydání dluhopisu nepracuje reálně deset hodin, aby to splatil, ale musí si odpracovat hodin jedenáct. Teď se možná pletu, ale proč mnoho lidí z nás padá v práci na držku, jen aby si vydělali, proč se neplatí přesčasy lidem, možná je to proto, aby někdo, kdo nevytváří hodnoty, dostal své úroky. Čím větší státní dluh, tím větší objem úroků, tím větší chudoba pro větší počet lidí, tím horší stav země.

0 0
možnosti
Foto

J70a53k46u49b 29P55e88š13a

11. 8. 2015 14:54

Nerozumím tomu, jak děláte rozdíl mezi "reálnými penězi" a stonásobkem vytvořeným na burze. Obojí je stejné. Obojí jsou jedny a tytéž peníze.

0 0
možnosti
Foto

Jsem rád, že jsem se dozvěděl, že pokud podepíšu směnku, dostanu za ní peníze, že vytisknu.

0 0
možnosti
Foto

Takže celá ta lapálie s Řeckem byla jen taková taškařice pro pobavení publika? 8-o

0 0
možnosti
Foto

Ne, nebyla. Řecko nemá vlastní měnu. To na daních peníze vybírá, neničí. Eura jsou dluh ECB, ne řecké centrální banky. To funguje jako u běžné domácnosti či firmy.

0 0
možnosti

V88á30c98l47a42v 15M76a38c10h

10. 8. 2015 21:51

zapoměl jste na rozdíl mezi vnitřním a vnějším dluhem

0 0
možnosti

No jo - a jakou udělali soudruzi v Argentině chybu, že jim to Vámi popisovaným způsobem nefungovalo?  (Na Zimbabwe se raději neptám.)

3 0
možnosti
Foto

Zadlužení bylo v dolarech, ne jejich měně. Pak to vyjde nastejno, jako kdyby měli euro.

0 0
možnosti
Foto

Víte pokud lidem vezmete jejich peníze, tím že je oloupíte daněmi,  nemohou si za tyto peníze pořídit statky a služby, které by potřebovali.  Tyto peníze se dostanou ke státním plánovačům, kterým ale zase chybí informace, jak tyto peníze použít.  Nemám ponětí, kolik by vzniklo  za normálních okolností užitečných věcí bez rozkazů z hora, ale můžu s klidným svědomím říct jedno – tyto politické výdaje nemusí a neberou ohled na spotřebitele. Tudíž společnost jako celek neobohacují, nýbrž ochuzují.

5 0
možnosti
Foto

Hezké, ale jak by se užitečné věci dostaly od výrobce ke spotřebiteli, minimálně k tomu potřebujete tržiště, tedy veřejný statek, který musí někdo obhospodařovat, tedy začít dělat panovníka, který bude vybírat poplatky za právo vstupu, bezpečnost transakcí atd. A rodí se stát.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS