Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

J71a51n 74P83a94l71l69a30s

14. 9. 2015 0:05

Dobrý večer, cituji: „Guvernér musí vyplatit na mzdách více, než vybere na daních zpět. Musí mít schodkový rozpočet!“

Pokud by se guvernér choval jako B. Sobotka při prodeji OKD, tak máte asi pravdu. Ale on má přece zboží vyprodukované domorodci, které prodá, pokud možno se ziskem. Takže má peníze za zboží + daně, tedy přebytkový rozpočet.

Nejsem ekonomicky vzdělán, klidně mě vyveďte z omylu.

0 0
možnosti
Foto

J80a13k67u92b 53P25e50š97a

14. 9. 2015 16:42

A co prodá? Silnice? Své sídlo? Proč by to prodával? A komu by to prodával?

0 0
možnosti
PH

P15e74t97r 39H76á40l96a

13. 9. 2015 20:00

Tentokrát je to spíš takové shrnutí faktů a v článku se tak vyskytuje minimum odpapouškovaných bludů, ale jeden přece - já vím že byste chtěl stát pořád zadlužovat, ale váš případ staví na falešném předpokladu. Vycházíte z myšlenky, že lidé v malé komunitě, zvyklé na vzájemnou výpomoc a směnu, je třeba nějak donutit používat peníze. Proč by mělo? Co je špatného na vzájemné směně?

Je tak krásně vidět jak jen papouškujete co jste si někde přečetl/řekli vám, ale vůbec u toho nepřemýšlíte. Sám jako účel (jeden z nich) peněz uvádíte prostředek směny, tedy něco, co využíváme ke zjednodušení směny. Každý chceme spoustu různých věcí a bylo by nemožné kontaktovat jejich výrobce kteří zrovna teď poptávají zrovna to co já dělám zrovna v odpovídajícím množství. Je ale nesmysl cpát peníze násilně do dobře fungující přímé směny - tam prostě nemají co dělat, byly by jen zesložitěním transakce.

0 0
možnosti
Foto

J70a95k82u31b 26P98e67š32a

13. 9. 2015 20:19

Já ale nevycházím z toho předpokladu, který mi podsouváte. A neříkám, že je něco špatného na vzájemné směně. Já se jen snažím popsat jak peníze fungují a jejich historii.

Já peníze nikam necpu, nacpal je tam stát. Zda je to dobře, nebo špatně, ať posoudí každý sám. Já nechci hodnotit současný systém,to zda je dobrý či špatný. Snažím se jen popsat odkud přišel a jak funguje, porozumět mu, nic víc.

0 0
možnosti
Foto

Centrální banky a jejich specifický produkt, nesměnitelné papírové peníze (fiat paper money), jsou inflačními institucemi, které narušují ekonomiku a slouží pouze k redistribuci příjmů v rámci společnosti. Nesměnitelné papírové peníze jsou neoddělitelně spjaty s existencí státu, protože musí být neustále chráněny zákony o zákonném platidle a dalšími formami vládních intervencí. Mohou být tištěny prakticky v neomezeném množství. Tato peněžní inflace je zdrojem morálního hazardu a zároveň poškozuje ekonomiku prostřednictvím hospodářského cyklu. Centrální banky by proto měly být co možná nejrychleji zrušeny.

Lepší alternativy jsou totiž dostupné. Zejména kovy jako zlato a stříbro mohou být produkovány za podmínek volného trhu, tzn. aniž by to vyžadovalo jakoukoli formu zákonných výsad, a jejich objemy jsou mnohem méně závislé na lidských rozmarech. K zavedení systému metalické měny není potřeba zavádět žádná speciální reformní opatření, protože na skutečně volném trhu se zlaté a stříbrné mince objevují spontánně.

http://www.mises.cz/clanky/banky-nemohou-vytvaret-penize-29.aspx

1 1
možnosti

V současném systému na neštěstí ano... jsou dluh.

Ale vůbec tomu tak mít nemusí - peníze jsou prostě univerzální, státem garantovaná, směnka kterou občané mezi sebou používají k vyjádření svých závazků či k ohodnocení svého majetku.

(Přeci jen měřit hodnotu tlakové komory jaderného reaktoru v rohlíkách je značně nepraktické a i kdyby je někdo zaplatil hned, nestihne je člověk spotřebovat... závazek dodat rohlíky po řekněme 100 let by byl vhodnější)

Vznik peněz vůbec nemusí vzniknout dluhem. Prostě emitujete více měnových jednotek a nebude to mít naprosto žádný vliv na státní dluh. (Proč taky - stát může tyto jednotky snadno vytvořit a nemusí se zadlužovat)

Ale s tím je třeba postupovat velmi opatrně. to že si stát půjčuje místo aby peníze jen tak vytvářel především brzdí inflaci. (Zejména ve chvíli jako dnes kdy je značný problém narazit na cokoliv do čeho má vůbec smysl peníze investovat s nějakou nadějí na zisk ovšem jaksi nefunguje ani to že když do ekonomiky jen tak nalijete peníze vyvoláte inflaci...

Když je riziko ztráty větší než "riziko" zisku, tak se investice nevyplatí v žádné chvíli.

0 0
možnosti
Foto

J93a21k76u38b 34P74e85š98a

13. 9. 2015 18:04

Samozřejmě že to tak být nemusí. Ale nyní to tak je.

A ano musí vzniknout zadlužením. Vy emitujete více měnových jednotek, ale jak to uděláte? Koupíte za ně něco, nenasypete je do ekonomiky jen tak. Pozor, není státní dluh jako státní dluh. Většinou je tím termínem myšlen pouze dluh naakumulovaný deficity rozpočtu, nikoli vše, co stát jako celek, dluží.

Půjčování si a vytváření peněz je jedno a totéž. Právě protože peníze jsou dluh a vznikají půjčováním. Půjčováním nebrzdí inflaci. Ale o tom až v příštím textu, kde se budu věnovat inflaci. Vysvětlím v něm i to, proč nalití peněz do ekonomiky nerovná se inflace.

0 0
možnosti
  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1224x
Student mezinárodních vztahů na FSS MU, člověk zajímající se o svět kolem sebe, kterému není lhostejné, v jaké čtvrti, městě a zemi žije.